sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Kisakauden kuulumisia

Pitkästä kirjoitustauostani on voinut vetää johtopäätöksen, että olen ollut kiireinen. Huomio pitää paikkaansa, sillä joulukuussa aloittamani kokopäivätyö on laittanut arjen aikalailla uusiksi. Vapaa-aika on kortilla ja iltoihin olisi enemmän tekemistä, mitä on aikaa. Olen joutunut karsimaan kaiken ylimääräisen tekemisen illoista pois ja blokirjoittelu on kuulunut niihin. Olen joutunut tinkimään hieman myös harjoittelustani ja tekemään iltaisin lyhyempiä lenkkejä, mihin olen tottunut. Toisaalta hyödynnän työmatkat osana harjoitteluani ja saan niistä mukavasti yhteensä tunnin päivässä reipasta pyöräilyä raskaassa talvikelissä. Viikossa pyöräilyä kertyy viisi tuntia pelkistä työmatkoista, joten huomioin tuon osana harjoitteluani.

Harjoittelun kokonaisuus on pysynyt kuitenkin riittävän laadukkaana, koska kuntoni on kehittynyt tapansa mukaisesti kisa kisalta. Tämä kertoo siitä, että melko suuretkaan muutokset harjoittelussa esim. treenien toteutustapojen ja lajien suhteen eivät "kaada kuppia nurin", jos tietyt laadukkaat elementit harjoittelussa säilyvät. Itse olen hyödyntänyt kisoja nimenomaan kehittävinä ärsykkeinä. Niitä täydentävät viikon pitkä lenkki ja nopeutta sekä voimaa ylläpitävät harjoitteet.

Jyväskylässä on ollut lähes kahden vuoden takaiseen lumettomaan talveen verrattavat olosuhteet eikä hiihtämään ole päässyt luonnonlumilla juuri lainkaan. Muutamassa paikassa pääsee tällä hetkellä hiihtämään varoen hieman huonommilla suksilla. Lisäksi jäällä on päässyt muutaman päivän ajan hiihtämään jo paremmallakin kalustolla. Tasainen jäällä hiihto on kuitenkin kaukana optimaalisista harjoittelureiteistä, eikä se palvele tekniikan kehittymistä ajatellen mäkisiä kisamaastoja, joissa nopea kuokkatekniikka nousee merkittäväksi.

Oma harjoitteluni on tapahtunut tammikuun puoliväliin saakka pitkälti Laajavuoren kilometrin mittaisella ensilumen ladulla sekä korvaavia harjoitusmenetelmiä käyttäen. Olen hiihtänyt keskimäärin kolme kertaa viikossa ja sen lisäksi tehnyt muut harjoitteet pyöräillen työmatkaa ja juosten. Lihaskuntoharjoittelu on pysynyt mukana treenikavalkadissa kerran viikossa kotona tehdyin kuntopiiriharjoittein.

Nyt olosuhteet hiihdon suhteen näyttävät vihdoin hieman paremmilta. Huhtasuon Hiihto kunnosti talkoovoimin Vesitornin kilpavitosen lumisempaan kuntoon, joten pääsen vihdoin iltaisin kotinurkilta lenkille. Tämä mahdollisuus lisää hiihdon määrää harjoittelussani, kun autolla siirtymiseen ei mene enää aikaa ja voin käyttää tuon 45 minuutin mittaisen ajomatkan lenkkiin.

Vihdoin satanut pakkaslumi toi talvisen maiseman kotipihasta

Takana on vaikeista treeniolosuhteista huolimatta yhdeksän hiihtokisaa sekä Uuden Vuoden juoksukilpailu 10 km, jotka ovat kaikki viilanneet kuntoani suorituskykyisemmäksi kohti talven tärkeimpiä tavoitteita. Lähdin tänä talvena aiempaa rohkeammin kisoihin, vaikka hiihtokilometrejä ei ollut paljoa alla. Laadukkain treenijaksoni oli marrraskuussa Levillä, jossa sain treenata kaksi viikkoa ennen töiden alkua. Sen jälkeen on menty lumettomissa/huonolumisissa olosuhteissa.

Aloitin kisakauteni Lempäälän Tykkihiihdoista 5.12. Avauskisa antoi luottamusta kuntooni, koska sain niiata kisasta ensimmäisen palkinnon ennen kovaan kuntoon päässyttä Anni Kainulaista. Seuraava starttini oli Vuokatin Scandinavia Cupissa, joka ei mennyt yhtä hyvin. Kympin kisa oli raskaan tuntuista vääntöä alusta alkaen ja kisan jälkeen tulin kipeäksi, joten kyteneellä flunssalla saattoi olla osansa hieman vaisuun esitykseeni. Sijoitukseni oli 27. 147 kilpailijan joukossa. Scandinavia Cupin jälkeen vietin kisattoman viikonlopun parannellen flunssaani ja palasin kisoihin joulun jälkeen Lehtimäen perinteisissä alkutalven tykkihiihdoissa Alajärvellä. Meno oli jo parempaa, mitä Vuokatissa ja sijoituin nopeatempoisessa kisassa toiseksi jääden 8 s Katri Lylynperälle. Alkutalven kisojen mukaisesti osallistujia oli tuossakin mittelössä naisten sarjassa peräti 22 maaliin hiihtänyttä.

Lempäälän kisan jälkeen yhdessä Anni Kainulaisen kanssa

Lehtimäen jälkeen halusin kokeilla pienimuotoisesti nyt muodissa olevaa "blokkiharjoittelua" ja päätin tehdä seuraavana viikonloppuna tiukan tehojakson. Juoksin torstaina uuden vuoden aattona Jyväskylässä Paviljongin Pamaus- juoksukisan 10 km, josta kehkeytyi erittäin kovatasoinen mittelö kärkinaisten kesken. Kisan voitti Merja Rantanen napakalla loppuvedolla ja naisia mahtui vino pino puolen minuutin sisään. Itse jäin neljänneksi ajalla 38.36 häviten voittajalle 16 s. Aikaani olin hyvin tyytyväinen ottaen huomioon tuulisen ja kylmän talvisään. Tosin juoksualusta ei ollut viime vuotiseen tapaan liukas, vaan pitävä ja sula alusta. Jokatapauksessa 10 km matkalle kelpo aika keskellä hiihtokautta.

"Blokkini" jatkui vuoden 2016 puolella lauantaina 2.1. hiihtokisan merkeissä Seinäjoella kylmässä säässä. Itse asiassa tuosta päivästä alkoi reilut 3 viikkoa lähes tämän päivään saakka jatkunut tiukka pakkasjakso. Seinäjoen kisa oli mieleeni, sillä naisten matkaksi oli kerrankin pyöristetty kilometri lisää eli saimme hiihtää jopa 6 km. Yleensä mahdollinen matkan pyöristys menee varsinkin naisten sarjassa valitettavasti alaspäin ja matkaksi laitetaan 4 km, viiden tai puhumattakaan kuuden kilometrin sijaan. Seinäjoella oli päädytty rohkeasti mielummin pidentämään kuin lyhentämään sarjamme matkaa. Siitä kiitos ja kumarrus järjestäjille. Korjasin voiton kisasta jättäen toiseksi tullutta Maria Grundvallia 14,2 s ja kolmanneksi tullutta Elina Mäkitaloa 16,2 s. Tässäkin kisassa oli naisten sarjassa yhteensä 11 osallistujaa.

Tehojakso jatkui sunnuntaina Saarijärvellä, eli lähes naapuripitäjässä. Oli ihanaa, ettei autossa tarvinnut tällä kertaa istua tuntia pidempään, kisamatkat kun ovat alkaneet lähes poikkeuksetta lähennellä kahta tuntia suuntaansa. Lähipaikkakuntien kisoja on jäänyt viime vuosina Keski-Suomessa todella paljon pois innoikkaiden järjestäjien puuttuessa. Saarijärvelle oltiin perinteisessa talkoohengessä kuitenkin saatu kerrassaaan mainio tykkilatu, jota saimme kiertää tällä kertaa 6,4 km edestä. Tosin alkuperäinen kilpailumatka piti olla 8 km. Itselläni "tehoblokki" alkoi antaa kivasti vastetta ja meno vaati ylimääräistä tsemppausta, jotta sain lihakset työskentelemään riittävällä frekvenssillä. Puristusta riitti juuri ja juuri loppuun saakka ja sain hilattua itseni onneksi korkeimmalle korokkeelle flegmaattisesta hiihtotuntumasta huolimatta. Olin jälleen iloinen runsaasta osallistujamäärästä (17) naisten sarjassa.

Kolme parasta Saarijärvellä 3.12:
1.
Sini AlusniemiKangasniemen Kalske15:16,7
+0,0
2.
Jenni RaivioVieremän Koitto15:39,2
+22,5
3.
Anne MäkinenTarvasjoen Urheilijat15:41,7
+25,0  

Seuraavana lauantaina 9.1. oli vuorossa aina yhtä mukavat Tampereen talvikisat, joissa minulla on yleensä ollut tapana onnistua. Lisäksi kisassa on naisillakin yleensä 10 km matkana. Tällä kertaa hiihtomatkaa oltiin kuitenkin päädytty lyhentämään lumiolosuhteiden vuoksi 8 kilometriin. Olin joka tapauksessa tyytyväinen, kun pääsin hiihtämään vaihteeksi noinkin pitkän kisamatkan. Kisa sujui hyvällä otteella alusta loppuun ja voitin kilpailun minuutin ja 40 sekunnin erolla.  Osallistujia sarjassamme oli tällä kertaa 13.

Kolme parasta Tampereella 9.1:
1.
Alusniemi SiniKangasniemen Kalske20:46,4+0,0
2.
Hämäläinen EmmaHuhtasuon Hiihto 200022:27,2+1:40,8
3.
Jalonen HetaValkeakosken Haka22:31,0+1:44,6

Kisat jatkuivat tiukan pakkasjakson keskellä, mutta onneksi suuntana oli maantieteellisesti etelä, sillä muualla Suomessa kisa olisi jäänyt tänä viikonloppuna mitä todennäköisimmin hiihtämättä. Kyseessä oli siis 16.-17.1. kisattu Vantaan Suomen Cup. Lauantaina edessä oli jännittävä viesti, jossa sain kunnian edustaa ensimmäistä kertaa Kalske/Compressport Teamia ankkuriosuudella. Oli todella hieno fiilis lähteä kamppailemaan viestimitalista päätösosuudelle ja omasta mielestäni hoidin tehtävän kunnialla. Viestin kolmossijasta jäi hyvä maku suuhun ja joukkueemme sai hyvän kenraaliharjoituksen ennen ensi viikonlopun Imatran SM-viestejä. Pitäkäähän peukkuja meille ensi viikonloppuna Imatralla!

Kolmas sija viestissä antoi aihetta hymyyn (vasemmalta Silja Tarvonen, Heini Hokkanen ja minä)

Tarkoituksenani oli Suomi Cupin viestien jälkeen hiihtää seuraavana päivänä Rantasalmella kansallisissa, mutta kisa jouduttiin perumaan kovan pakkasen takia.

Nyt kuluneena viikonloppuna halusin virittää suorituskykyä vielä kahdella kisalla ennen ensi viikonlopun SM-hiihtoja. Niinpä starttasin sekä Hartolassa lauantaina että sunnuntaina Ähtärissä. Kumpikin kisa toi uskoa ensi viikonloppuun, sillä iskua näyttää löytyneen kisa kisalta lisää ja kisavauhtinen hiihto alkaa tuntua tehokkaalta. Sain niiata kumpanakin päivänä korkeimmalla korokkeella ykköspalkinnon.

Kolme parasta Hartola 23.1:
1.
Sini AlusniemiKangasniemen Kalske11:56,2+0,0
2.
Anne MäkinenTarvasjoen Urheilijat13:14,9+1:18,7
3.
Jenni IlmonenJoutsan Pommi13:29,0+1:32,8

Kolme parasta Ähtäri 24.1:

1. Sini Alusniemi Kangasniemen Kalske 12.03,6 
2. Heidi Lindfors Vaasan Hiihtäjät 12.46,1 0.42,5
3. Anni Keisanen Lehtimäen Jyske 12.59,6 0.56,0


Ähtärissä Carilainen Sport -hiihdoissa

Nähdään viikon päästä Imatralla.
Terveisin Sini